تأثیر عوامل سیاسی بر تقلب در صورت‌های مالی - بندانی‌پور مریم; نخعی حبیب‌اله; حاجیها زهره; نخعی کریم (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر عوامل سیاسی بر تقلب در صورت‌های مالی در شرکت‌های پذیرفته شده در بازار سرمایه ایران است. روش‌شناسی: پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ به لحاظ نوع داده آمیخته اکتشافی (کیفی-کمی) است. جامعه آماری بخش کیفی سندکاوی و بررسی ادبیات و پیشینه پژوهش و مصاحبه به روش دلفی، نمونه‌گیری بخش کیفی به صورت غیرتصادفی هدفمند از بین جامعه‌ی خبرگان مالی و اقتصادی و دانشگاهی صورت پذیرفت. جامعه آماری بخش کمی کلیه اساتید دانشگاه و مدیران اقتصادی، مالی کشور در سال 1402 و نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه‌ای مرحله‌ای و حجم نمونه 210 نفر بر اساس محاسبه حجم نمونه در معادلات ساختاری انجام شد. سپس با استفاده از ابزار پرسشنامه با روش معادلات ساختاری در نرم افزار Smart-pls، به بررسی اهداف پژوهش پرداخته شد. یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که مؤلفه‌های تشکیل‌دهنده عوامل سیاسی، دارای 2 مؤلفه :1) عوامل فردی که شامل گرایش سیاسی و سهامدار عمده، 2) عوامل سازمانی: در این پژوهش شامل: ارتباطات سیاسی، بازنشستگی مقامات استانی، ثبات سیاسی، سیاست اقتصادی، تغییرات سیاسی، نظارت دولت، می‌باشد. تقلب دارای 2، مؤلفه 1) عوامل داخلی که شامل: حاکمیت شرکتی، اهداف پیش بینی شده مالی، ویژگی شخصیتی فعال، ویژگی‌های عملیاتی، نقدینگی و ثبات مالی، فشار انتظارات بیرونی، کاهش مشتریان محصول صنعت و نزول صنعت 2) عوامل خارجی: شامل: کاهش حاشیه سود صنعت در نتیجه فشارهای بیرونی و شرایط سیاسی، تغییرات سریع تکنولوژی، وجود انحصار در عرضه کنندگان و عمده فروشان صنعت، نیاز به افزایش سرمایه توسط مدیریت، استفاده بیشتر از مبانی براوردی که طبق استانداردها برای صنعت خاص مجاز است، عدم به کارگیری مبنای معقولی در محاسبه براوردهای حسابداری توسط مدیریت، لزوم مقایسه شرکت با شرکت‌های مشابه به وسیله سرمایه گذاران، عدم تهیه مستندات مناسب و به موقع برای معاملات می‌باشد. همچنین نتایج نشان داد که عوامل سیاسی بر تقلب مالی شرکت‌های پذیرفته شده در بازار سرمایه ایران تاثیر معنی‌دار دارد. نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان داد که عوامل سیاسی تأثیر قابل توجهی بر تقلب مالی در شرکت‌های بورس ایران دارند.