ارائه الگوی راهبردی و علی اهمیت حسابرسی در بازار مالی ایران - خانی وحید; پورعلی محمدرضا; صمدی لرگانی محمود; گیلانی نیا صومعه سرایی بهنام (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف پژوهش حاضر ارائه الگوی راهبردی و علی اهمیت حسابرسی در بازار مالی ایران می‌باشد. روش‌شناسی: این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نوع توصیفی-تحلیلی می‌باشد. پژوهش حاضر بر مبنای روش کیفی انجام شده است. جامعۀ آماری پژوهش را سه گروه(حسابداران رسمی، اساتید دانشگاهی و حسابرسان فعال) تشکیل می‌دهد که با استفاده از روش نمونه‌گیری گلوله برفی و نقطه اشباع نظری 11 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته برگرفته از مبانی نظری می‌باشد. شیوه تجزیه و تحلیل این بخش با استفاده از نظریه داده بنیاد می‌باشد. یافته‌ها: نتایج این بخش از تحقیق در قالب دو مقوله علی و راهبردی تبیین گردید. عوامل راهبردی شامل توجه به عناصر و ماهیت صورت‌های مالی، تخصصی سازی حسابرسی، مبسوط کردن استاندارها و تطبیق کامل صورت‌های مالی با محک معیار استانداردهای حسابداری می‌باشد. همچنین، بر اساس یافته‌های مطالعه، اهم مقوله‌های علی شناسایی شده عبارتند از: تعیین سطح بر مبنای معیار انتخابی (معمولا به صورت درصدی از آن)، وجه انتخاب‌ها و تصمیمات (به معنای توصیف قضاوت به کار رفته)، ویژگی‌های اخلاقی و رفتاری حسابرس و رعایت و عدم رعایت قوانین و مقررات و آیین نامه مالی، می‌باشد. نتیجه‌گیری: پژوهش حاضر با ارائه الگویی راهبردی و علی، نشان داد که اهمیت حسابرسی در بازار مالی ایران تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله تخصص‌گرایی، تطبیق استانداردها و ویژگی‌های رفتاری حسابرسان قرار دارد. این یافته‌ها می‌تواند به بهبود قضاوت‌های حسابرسی و گزارشگری مالی کمک کند.