ارائه الگویی مبتنی بر عوامل اثرگذار بر شاخص‎های مالی بازار سرمایه در شرایط محیطی ایران - اصغری برمائی سید محمد; فلاح رضا; مرانجوری مهدی; تقی پوریان یوسف (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: پژوهش حاضر با هدف ارائه الگویی مبتنی بر عوامل اثرگذار بر شاخص‎های مالی بازار سرمایه در شرایط محیطی ایران انجام شد. روش‌شناسی: تحقیق حاضر به‌دلیل ارائه توصیه‌های کاربردی، یک تحقیق کاربردی و ارائه مدلی جدید اکتشافی می‌باشد. برای گرداوری اطلاعات در تحقیق حاضر از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. نمونه تحقیق حاضر را 15 نفر از خبرگان بورس اوراق بهادار تهران که سابقه کاری بیش از 10 سال و تجربه‌ی اشتغال به عنوان تحلیلگر قتصادی و بورسی داشتند تشکیل می‎داد. در این تحقیق با استفاده از مدل‌سازی ساختاری تفسیری (ISM) یک مدل طراحی شد. یافته‌ها: با تحلیل ساختاری تفسیری (ISM) توسط مدل اکتشافی 18 عامل شناسایی شد. شاخص‌های کلان اقتصادی شامل رشد اقتصادی، نرخ تورم، نرخ بیکاری و نرخ ارز به همراه شاخص‎های انتخابات شامل نتایج انتخابات ریاست جمهوری، نتایج انتخابات مجلس شورای اسلامی، تغییر در سیاست‌های اقتصادی، تغییر در سیاست‌های اجتماعی، تغییر در سیاست‌های فرهنگی، عدم استقرار و عدم پیش‌بینی در کنار شاخص‎های عدم اطمینان سیاسی شامل کاهش حجم معاملات، جنگ‌های منطقه‌ای در خاورمیانه، واکنش‌ها و نارضایتی‌های داخلی، کاهش اعتماد سرمایه‌گذاران و نوسانات قیمتی می‎تواند شاخص‎های مالی بازار سرمایه شامل شاخص‌های جانبی، شاخص‌های ریسک و شاخص‌های قیمتی را تحت تاثیر قرار دهد. نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که شاخص‌های مالی بازار سرمایه ایران تحت تأثیر عوامل متعدد اقتصادی، سیاسی و اجتماعی قرار دارند که شناسایی دقیق آن‌ها می‌تواند به طراحی مدل‌های پیش‌بینی مؤثرتر کمک کند.