ارائه مدل تولید پایدار محصولات سبزیجاتی (مطالعه موردی سیب زمینی) - ناظمی علی اکبر; پاپ زن عبدالحمید (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
یکی از مهمترین مباحث کلیدی در سطح اقتصاد جهان ، موضوع مدیریت تولید پایدار و کنترل ضایعات محصولات کشاورزی است. در این مطالعه سعی شده است با توجه به اهمیت اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی ضایعات محصول سیبزمینی با تکیه بر مفاهیم و نظرات کشاورزان، کارشناسان و خبرگان این حوزه، تبیینی از مدیریت کاهش ضایعات سیبزمینی و الگوی تولید پایدار آن در شهرستان بهار استان همدان ارائه شود. روش شناسی این پژوهش کیفی و در بحث روش از شیوه تئوری بنیانی بهره گرفته شده است. با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته، عکس، فیلم، اسناد به جمعآوری دادهها پرداخته و روایی پژوهش نیز توسط کارشناسان کشاورزی مورد تأیید قرار گرفت. بیشترین میزان ضایعات تولیدی سیبزمینی مربوط به مرحله برداشت و پس از برداشت میباشد. همچنین عوامل مؤثر در بروز ضایعات سیبزمینی در شهرستان بهار را میتوان در شش عامل عمده از جمله مسایل اقتصادی، بیولوژیکی و طبیعی، آموزشی و مهارتی، اجتماعی، سیاسی و فنی برشمرد. مشکلات و چالشهای اساسی ضایعات سیبزمینی در شهرستان بهار شامل سه طبقه محوری بوده که بر بخشهای اقتصادی، اجتماعی و محیطزیست اثرگذار است. نتایج نشان داد، آموزش مدیریت کاهش ضایعات سیبزمینی مهمترین اولویت مشترک در تمامی مراحل تولید پایدار سیبزمینی است، چراکه موجب تنوع فعالیتها، کاهش ریسکهای کشاورزی، ایجاد تقاضای جدید، ایجاد درآمد و رشد صنایع تبدیلی و ارزش افزوده و افزایش فرصتهای توسعه کشاورزی میشود. دو مدل ساده و منطقی به عنوان چارچوب اصلی حل مسأله، ابتدا برای کشاورزان و سپس برای مدیران سازمانها، سیاستگذاران و برنامهریزان در مراحل مختلف اقداماتی را قبل، حین کشت، قبل از برداشت، پس از برداشت و بازاریابی تدوین و ارائه گردید.