طراحی الگوی مشارکتی شناسایی مسئله در خط مشی گذاری عمومی در حوزه صیانت از حقوق شهروندی - چراغی معصومه; مجیبی تورج; دانش‌فرد کرم‌اله (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی مشارکتی شناسایی مسئله در خط مشی گذاری عمومی در حوزه صیانت از حقوق شهروندی می باشد. این تحقیق به لحاظ هـدف کـاربـردی، بـرحسب ماهیّت پژوهـش آمیخـته از نوع اکتشافـی، از حیث گردآوری داده ها و نحوه اجرا توصیفی از نوع تحقیقات پیمایشی و از نظـر بازه زمانی نیز از نوع مقطعی مـی باشد. جامعه آماری بخش کیفی شامل دو قسمت بود. قسمت اول شامل آثار علمی منتشر شده مرتبط با کلیدواژه های تعریف شده در خصوص موضوع اصلی و طبق معیارهای ورودی این تحقیق بود، که بعد از غربال گری در نهایت 65 سند علمی مورد بررسی قرار گرفتند. قسمت دوم نیز شامل خبرگان دانشگاهی و سازمانی طبق ملاک های ورودی تحقیق بود که براساس روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند در نهایت 24 خبره با توجه به اصل اشباع درنظر گرفته شد. جامعه آماری در بخش کمّی شامل کلّیه مراجعان به وزارتخانه ها، سازمان ها و نهادهای دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی، مرکز نظارت همگانی و رسیدگی به شکایات مردمی سازمان بازرسی کل کشور، مجلس شورای اسلامی، شهرداری ها و دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی زیرمجموعه وزارت علوم بود که براساس فرمول کوکران برای جوامع نامعلوم، تعداد 385 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند که در نهایت تعداد 391 پرسشنامه از کل پرسشنامه های جمع آوری شده قابل استفاده بودند. روش نمونه گیری مورد استفاده در این بخش نیز روش غیراحتمالی سهمیه ای از نوع نامتناسب است. ابزارگردآوری داده ها در بخش کیفی، در قسمت اول مرور نظام مند ادبیات نظری و پیشینه و در قسمت دوم مصاحبه های نیمه ساختار یافته بود. در بخش کمّی نیز پرسشنامه بود. لازم به ذکر است روایی و پایایی ابزارها در هر دو بخش کیفی و کمّی مورد تأیید قرار گرفت. در بخش کیفی و در قسمت فراترکیب، برای روایی از ابزار برنامه مهارت ارزیابی حیاتی و برای سنجش پایایی نیز از کاپای کوهن استفاده شد. در قسمت تحلیل مضمون نیز برای سنجش روایی از الگوی گوبا و لینکن و برای پایایی از از روش پایایی بازآزمایی یا آزمون- آزمون مجدد و روش توافق درون موضوعی دو کدگذار استفاده گردید. در بخش کمّی و به منظور تعیین روایی پرسشنامه از روایی ظاهری، محتوایی و سازه و برای سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد که در نهایت تایید شدند. روش تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی و در قسمت مرور نظام مند ادبیات، روش فراترکیب و در قسمت مصاحبه، تحلیل مضمون (تحلیل تم) بود که از نرم افزار مکس کیو دی ای برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد. در بخش کمّی نیز تجزیه وتحلیل شامل آمار توصیفی و استنباطی بود که از طریق نرم افزارهای اس پی اس اس و اسمارت پی ال اس صورت پذیرفت. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که الگوی تحقیق شامل 6 بعد، 20 مولفه و 167 شاخص است. ابعاد شناسایی شده عبارتند از: 1) اطلاع رسانی، 2) درگیرسازی، 3) حمایت، 4) مشاوره و نظرخواهی، 5) شراکت و در نهایت 6) اختیار و قدرت شهروندان. در نهایت اعتبار الگوی تحقیق مورد بررسی قرار گرفت که تایید شد.