طراحی مدل مفهومی ارتقای ظرفیت اجرای خط‌مشی‌های اقتصادی وزارت صمت در راستای تحقق عدالت اجتماعی: رویکرد تحلیل مضمون - سادات حسینی سید حامد; نیک پور امین; منظری توکلی حمدالله; شکوه زهرا; مداحیان شیوا (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف پژوهش، طراحی یک مدل مفهومی برای ارتقای ظرفیت اجرای خط‌مشی‌های اقتصادی وزارت صنعت، معدن و تجارت در راستای تحقق عدالت اجتماعی است. روش‌شناسی: این پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با 20 نفر از خبرگان حوزه صنعت، معدن و تجارت گردآوری شد. نمونه‌گیری به روش هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. داده‌ها در سه سطح مضامین پایه، مضامین سازمان‌دهنده و مضامین فراگیر تحلیل شدند و در نهایت مدل مفهومی پژوهش تدوین گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد که 111 کد پایه، 18 مضمون سازمان‌دهنده و 6 مضمون فراگیر استخراج شد. مضامین فراگیر شامل چالش‌های اجرایی و ساختاری خط‌مشی‌ها، نابرابری و تمرکزگرایی منطقه‌ای، عدالت‌محوری و توسعه پایدار، عوامل ارتقادهنده و توانمندسازی، مدیریت و همکاری بین بازیگران، و پایش، تحلیل و عوامل جهانی بودند. مدل مفهومی بیانگر این است که چالش‌های اجرایی و نابرابری‌ها موانع اصلی تحقق عدالت اجتماعی محسوب می‌شوند، در حالی که شفافیت، توانمندسازی، مدیریت کارآمد، همکاری بین بازیگران و پایش و تحلیل نظام‌مند به عنوان تسهیل‌کننده‌های کلیدی عمل می‌کنند. نتیجه‌گیری: پژوهش حاضر چارچوبی جامع برای ارتقای ظرفیت اجرای خط‌مشی‌های اقتصادی وزارت صمت ارائه می‌دهد. نتایج حاکی از آن است که غلبه بر چالش‌های ساختاری و اجرایی، کاهش نابرابری‌های منطقه‌ای و تقویت عوامل توانمندساز و مدیریتی می‌تواند زمینه‌ساز تحقق عدالت اجتماعی و توسعه پایدار گردد.