بررسی نقش تعدیل‌گری قابلیت مقایسه‌پذیری صورت‌های مالی بر رابطه بین مسئولیت اجتماعی و عملکرد شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس عراق - نجم کاظم غرباوی ثائر; احمدی سعید علی; علوان کاظم الشمری حیدر; سروش یار افسانه (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف این پژوهش بررسی تأثیر مسئولیت اجتماعی بر عملکرد شرکت‌ها و نقش تعدیل‌گر قابلیت مقایسه‌پذیری صورت‌های مالی در این رابطه است. روش‌شناسی: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی-همبستگی است. داده‌های 63 شرکت پذیرفته‌شده در بورس عراق طی سال‌های 2015 تا 2022 به روش نمونه‌گیری حذفی انتخاب و تحلیل شدند. برای سنجش مسئولیت اجتماعی، از چک‌لیست 39 شاخص زیست‌محیطی و اجتماعی مبتنی بر مدل کارول (1999) استفاده شد. عملکرد مالی با شاخص بازده دارایی‌ها (ROA) اندازه‌گیری گردید و قابلیت مقایسه‌پذیری صورت‌های مالی به‌عنوان متغیر تعدیل‌گر در مدل رگرسیون چندمتغیره وارد شد. متغیرهای کنترلی همچون اهرم مالی، اندازه شرکت، استقلال هیئت‌مدیره و کیفیت حسابرسی نیز لحاظ گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد مسئولیت اجتماعی اثر مثبت و معناداری بر عملکرد شرکت‌ها دارد. همچنین، قابلیت مقایسه‌پذیری صورت‌های مالی رابطه بین مسئولیت اجتماعی و عملکرد شرکت‌ها را به‌طور معناداری تقویت می‌کند. به بیان دیگر، هرچه سطح مقایسه‌پذیری بالاتر باشد، اثر مثبت مسئولیت اجتماعی بر بازده دارایی‌ها قوی‌تر خواهد بود. نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش تأیید می‌کند که مسئولیت اجتماعی نقش مهمی در ارتقای عملکرد شرکت‌ها ایفا می‌کند و کیفیت گزارشگری مالی از طریق افزایش قابلیت مقایسه‌پذیری می‌تواند این رابطه را تقویت نماید. بنابراین، ارتقای شفافیت و بهبود استانداردهای گزارشگری مالی می‌تواند ابزاری مؤثر برای افزایش منافع ناشی از مسئولیت اجتماعی و بهبود اعتماد ذی‌نفعان باشد.