الگوی ارزش‌آفرینی با رویکرد جذب و توسعه سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد به روش داده بنیاد (مطالعه موردی : منطقه آزاد کیش) - حمزه محمدباقر; علوی متین یعقوب; فخیمی آذر سیروس; فقهی فرهمند ناصر (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
جذب سرمایه گذاری یکی از مهم ترین متغیرهای اقتصادی در اکثر کشورهای جهان به شمار می رود، به طوری که با ابتکار عمل در این زمینه می توان به اکثر اهداف اقتصادی کشورها دست یافت. هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی از ارزش آفرینی با رویکرد جذب و توسعه سرمایه گذاری در مناطق آزاد با توجه به شرایط ایران می باشد. در پژوهش حاضر، با خبرگان در مناطق آزاد با ابزار مصاحبه عمیق محقق ساخته گفتگو شد. مصاحبه ها با نرم افزار تحلیل داده های کیفی مکس کیودا و کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و انتخابی تحلیل شد. یافته های پژوهش شامل شرایط علّی (عوامل ملی، جهانی شدن مناطق آزاد، زیرساختی و فنی، عمق دانش، فرهنگ سازی، کیفیت آمار و اطلاعات)، شرایط مداخله گر (عوامل سیاسی و اقتصادی، بی ثباتی مدیریت در مناطق آزاد، رقابت پذیری و نظام حقوقی) و در نهایت شرایط زمینه ای (شرایط محیطی از نظر توسعه سرزمینی مناطق آزاد، پتانسیل های مناطق آزاد، پتانسیل های علمی، موقعیت ژئوپلیتیکی، پتانسیل های علمی، موقعیت اقتصادی، سیاسی و بین المللی). تحلیل ها نشان می دهد «دستیابی به ارزش آفرینی، و ارزش آفرینی با رویکرد جذب و توسعه سرمایه گذاری» مقوله محوری است و مهم ترین راهبرد ارزش آفرینی در مناطق آزاد، حمایت از ساماندهی مناطق آزاد، بازنگری قوانین مناطق آزاد، بهبود روابط خارجی، توسعه اقتصاد دانش بنیان و تقویت رقابت پذیری است. در نهایت به منظور اعتبارسنجی مدل طراحی شده، ارزش محتوایی هر شاخص در اندازه گیری مفاهیم پیشنهادی با مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.