برنامه‌ریزی با رویکرد آینده پژوهشی جهت توسعه هاب‌های پتروشیمی درون سرزمینی - داودی حمزه; مکوندی فواد; همتی محمد; امیرنژاد قنبر; چناری وحید (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: ضرورت سیاست گذاری‌های بهینه در صنعت پتروشیمی، همواره به عنوان یکی از اولویت‌های استراتژیک در اسناد فرادستی نظام مطرح بوده است بطوری که نمیتوان نقش این سیاستها را در تأمین منافع ملی نسلهای فعلی و آینده نادیده گرفت. به این خاطر در نظر گرفتن سناریوهای مبتنی بر آینده در خصوص صنایع پتروشیمی بویژه ایجاد هابهای درون سرزمینی در افق توسعه‌ای کشور بسیار ضروری است و پژوهش حاضر با هدف برنامه‌ریزی با رویکرد آینده پژوهشی جهت توسعه هاب‌های پتروشیمی درون سرزمینی انجام شد. روش‌شناسی: در این پژوهش‌ از روشهای‌ تحلیل‌ محتوای‌ کیفی‌، تبیین‌ سناریو، اولویت‌بندی‌ گزارهها، برنامه‌ریزی‌ پابرجا در شرایط‌ عدم قطعیت‌ و ارزیابی‌ راهبردها بوده و در سه فاز انجام گردیده است. در این راستا با 20 خبره مصاحبه انجام شده است. یافته‌ها: بر اساس نتایج تحقیق سناریوهای خوشبینانه بر کاهش اتحریمها، ثبات اقتصادی و نرخ ارز، تامین مالی خارجی، مشارکت سرمایه گذاران داخلی و دسترسی به تکنولوژی مبتنی بوده مشروط به اینکه دولت مشارکت مستقیم داشته باشد. برقراری این شرایط نیازمند ایجاد یک تغییرات در سیاست خارجی با هدف تحریم زدایی است که در پی آن انتظار می‌رود سایر شرایط نیز برقرار گردد. در سناریوهای متوسط نیز اهمیت کاهش تحریمها همچنان برقرار بوده و بدون آن نمیتوان توسعه هابهای پتروشیمی را در دسترس دید.نتیجه گیری: بر این اساس نحوهی مداخله دولت در انجام این پروژهها و همکاری آن با سایر نهادها و بخشهای مختلف نقش بسزایی در وضعیت این پروژها خواهد داشت.