آسیب شناسی سرمایه‌های فکری در نظام بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در دوران همه گیری کرونا در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی - نعمتی علی; زمانی مقدم افسانه; علی پور درویشی زهرا (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف این پژوهش، آسیب‌شناسی چالش‌های سرمایه فکری در نظام بهداشت و درمان و آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در دوران همه‌گیری کووید-19 بود. روش‌شناسی: این پژوهش با استفاده از روش‌های ترکیبی (کیفی و کمی) انجام شد. در بخش کیفی، مصاحبه‌هایی با 17 نفر از صاحب‌نظران حوزه بهداشت و آموزش پزشکی با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند انجام شد. در بخش کمی، 278 نفر از رؤسا، معاونان و کارشناسان نظام بهداشت و آموزش پزشکی از طریق نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب و پرسشنامه‌ای برای آنان توزیع گردید. برای تحلیل داده‌های کیفی از نرم‌افزار MAXQDA و برای آزمون روایی و پایایی در بخش کمی از نرم‌افزارهای SPSS22 و PLS3 استفاده شد. یافته‌ها: نتایج پژوهش سه تم اصلی شامل ضعف ساختاری، چالش‌های نیروی انسانی و مشکلات ارتباطی را به عنوان عوامل کلیدی آسیب‌های سرمایه فکری شناسایی کرد. این عوامل تأثیر قابل توجهی بر وضعیت موجود و مطلوب نظام بهداشت و درمان در دوران همه‌گیری داشتند. تأثیر این مسائل بر نگهداشت سرمایه فکری از حد آستانه 1.96 فراتر رفت که نشان‌دهنده نقش حیاتی آن‌ها در کارایی سازمان‌ها در دوران بحران است. نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش نشان داد که سرمایه فکری، به ویژه در زمینه نیروی انسانی، فرآیندهای ساختاری و ارتباطات، نقش مهمی در مدیریت موفق نظام‌های بهداشتی و آموزشی در دوران بحران دارد. با بهبود زیرساخت‌ها، توسعه منابع انسانی و ارتقاء استراتژی‌های ارتباطی، می‌توان کارایی این نظام‌ها را در بحران‌های آتی بهبود بخشید.