واکاوی ابعاد و مولفه‌های مدیریت مبتنی بر عملکرد در وزارت کشور - قاسمی پرویز; صیاد شیرکش سعید; عنایتی ترانه (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: این پژوهش با هدف واکاوی ابعاد ومولفه‌های مدیریت مبتنی بر عملکرد در وزارت کشور انجام شد. روش‌شناسی: پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از رویکرد داده بنیاد انجام شد. گردآوری داده‌ها و استخراج مضامین مرتبط با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با آگاهی‌دهندگان کلیدی در این حوزه صورت گرفت. انتخاب مشارکت‌کنندگان با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند و معیار اشباع نظری بود که بر اساس آن تعداد 10 نفر از متخصصان و خبرگان مطلع و دارای تجربه در حوزه مدیریت عملکرد در وزارت کشور انتخاب و با آنان مصاحبه انجام شد که زمان هر مصاحبه از 40 تا 90 دقیقه طول کشید. ابزار گردآوری داده‌ها مصاحبه نیمه متمرکز با استفاده از نرم افزار (MAXQDA) و با بکارگیری روش‌های کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی تجزیه و تحلیل شدند. برای بدست آوردن اعتبار و روایی داده‌ها از دو روش بازبینی مشارکت‌کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت‌کننده در پژوهش استفاده شد، و از یکی از اساتید آشنا به تکنیک داده بنیاد درخواست شد که به عنوان کدگذار ثانویه در پژوهش مشارکت نماید، در ادامه محقق با همراهی استاد راهنما، تعداد سه مصاحبه را کد گذاری کرد و درصد توافق درون موضوعی که به عنوان شاخص پایایی تحلیل به کار می‌‌رود محاسبه شد. داده‌ها به روش تحلیل مضمون بررسی شدند. یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که مفهوم مدیریت مبتنی بر عملکرد شامل 13 مقوله و متاثر از شرایط علّی (مدیریت عملکرد منابع انسانی، هویت درونی، توانمندسازی، هویت مبتنی ‌بر شغل)، عوامل مداخله‌گر (عوامل مدیریتی، الزامات مالی)، عوامل زمینه‌ای (سبک‌های رهبری، اخلاقیات سازمانی)، عوامل محوری (هویت سازمانی)، عوامل راهبردی (حمایت سازمانی درک ‌شده، جامعه‌پذیری سازمان)، عوامل پیامدی (پیامدهای فردی، پیامدهای سازمانی) بود. نتیجه‌گیری: شناسایی ابعاد و مولفه‌های مدیریت مبتنی بر عملکرد در درجه اول جلب رضایت کارکنان را بواسطه رعایت عدالت در توزیع مزایا و ارتقاء شغلی بهمراه خواهد داشت. همچنین باعث بهبود عملکرد سازمان و بهره‌گیری از نیروهای کارآمد شده و بهره‌وری سازمانی را افزایش خواهد داد.