ارائه الگوی اثربخشی خدمات درمانی و بیمارستانی با استفاده از حسابداری مدیریت استراتژیک با رویکرد ساختاری تفسیری - بخشش تنیانی, هادی; پیری, حبیب; ستوده, رضا (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: این پژوهش با هدف ارائه الگوی اثربخشی خدمات درمانی و بیمارستانی با استفاده از حسابداری مدیریت استراتژیک با رویکرد ساختاری تفسیری گرفت. روش‌شناسی: پژوهش حاضر یک پژوهش اکتشافی و کاربردی است. اطلاعات مورد نیاز پژوهش جهت ارائه الگو توسط مصاحبه نیمه ساختار یافته از میان خبرگان یعنی 15 نفر از حسابدارانی که سابقه کاری بیش از 10 سال دارای مدرک کارشناسی ارشد و دکترا و تجربه‌ی اشتغال در سیستم  مالی و حسابداری بخش سلامت کشور را داشتند، گرداوری شد. این تحقیق با استفاده از مدل‌سازی ساختاری تفسیری (ISM) یک الگوی کاربردی طراحی شد. یافته‌ها: بر اساس مدل‌سازی ساختاری تفسیری شانزده عامل در سه سطح شناسایی شد. عوامل اثربخشی صنعت خدمات درمانی و بیمارستانی شامل ارتقا نرخ بازگشت بهبود، ارتقا رضایت بیماران، افزایش بهره‌وری منابع و افزایش تأثیرات اقتصادی در جامعه در سطح اول قرار گرفته‌اند. این عوامل تأثیرپذیرترین عوامل مدل هستند. عوامل ارتقا عملکرد زنجیره تامین شامل ارتقا کیفیت خدمات درمانی و بیمارستانی، ارتقا زمان تحویل خدمات درمانی و بیمارستانی، ارتقا تعاملات با تأمین‌کنندگان و افزایش انعطاف‌پذیری و سازگاری در سطح دوم قرار گرفته‌اند. عوامل این سطح بر عوامل سطح بالاتر تأثیر می‌گذارند و از عوامل سطح پایین تأثیر می‌پذیرند. همچنین عوامل حسابداری مدیریت استراتژیک شامل اندازه‌گیری هزینه‌ها و سودآوری، اندازه‌گیری و مانیتورینگ کیفیت خدمات، مدیریت بهره‌وری منابع انسانی، مالی، فناوری و فیزیکی، استفاده از سیستم‌های هزینه‌یابی پیشرفته، ایجاد ارتباط عملکرد مالی با عملکرد عملیاتی و استراتژیک، استفاده از داده‌های مالی و عملکردی برای تصمیم‌گیری استراتژیک و بهبود عملکرد، استفاده از شاخص‌های عملکرد برای پایش و ارزیابی عملکرد و برنامه ریزی استراتژیک در ارتباط با چشم انداز آتی مالی و عملیاتی در سطح سوم قرار گرفته‌اند و این عوامل تأثیرگذارترین عوامل مدل هستند. نتیجه‌گیری: نتیجه‌گیری این تحقیق ارائه یک مدل اثربخشی برای خدمات درمانی و بیمارستانی با رویکرد حسابداری مدیریت استراتژیک است.