تدوین‌ استراتژی‌ مناسب‌ برای‌ شرکت قطعه‌سازی خودرو(مطالعه موردی:‌ شرکت صنایع ایده‌آل خودرو کوشاآفرین) - ورشوی, روشنک; محمد پورزرندی, محمد ابراهیم; هاشمی, سید ذبیح الله (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف پژوهش حاضر تدوین استراتژی در یکی از شرکت‌های تولیدکننده قطعات خودرو است. با توجه به محیط پیچیده امروزی سازمان‌ها نیازمند تدوین استراتژی برای حفط جایگاه خود در بازارهای رقابتی هستند. عدم وجود چنین برنامه‌هایی میتواند باعث افزایش بحران‌های پیش‌بینی نشده برای شرکت‌ها شود. معمولاً شرکت‌های خودروسازی  قطعات مورد نیاز برای مونتاژ خودروها را به شرکت‌های قطعه‌سازی واگذار می‌کنند تا از این طریق هزینه‌های تولید خود را کاهش داده و کیفیت محصولات خود را افزایش دهند. شرکت‌های قطعه‌سازی با توجه به شرایط محیطی و قابلیت‌های کنونی و آینده خود باید استراتژی مناسبی را انتخاب نمایند تا به بقا و رشد این شرکت‌ها در عرصه پررقابت صنعت قطعه‌سازی کمک کند.این‌ پژوهش‌ از نظر روش ،تحقیقی‌ توصیفی‌ است‌.در این‌ پژوهش‌ برای‌ جمع‌ آوری‌ اطلاعات از روش کتابخانه‌‌ای‌ و میدانی‌ به‌ طور هم‌‌زمان استفاده گردیده است‌. در روش کتابخانه‌‌ای‌ از شیوه تحلیل‌‌محتوا‌ و بررسی‌ آمار و اسناد و روش میدانی‌ از پرسش‌نامه‌، مصاحبه‌ و نظرسنجی‌ مدیران‌ارشد این‌ کارخانه‌ صنعتی‌ استفاده گردیده است‌ و ابزارهای‌ مورد استفاده در این‌ تحقیق‌ ماتریس‌ عوامل‌ داخلی‌ و خارجی‌، ماتریس‌SWOT و ماتریس QSPM  بوده است‌. از آن جایی که صنعت خودروسازی کشور با بیش از ۶۰ صنعت دیگر در ارتباط است، وجود استراتژی بلندمدت در این صنعت بسیار ضروری به نظر می رسد. یکی از این استراتژی‌ها، وجود صنعت قطعه‌سازی می‌باشد. برای ورود به صنعت تولید قطعات خودرو چالش‎هایی مربوط به حوزه مدیریت، ساختار زنجیره‌تأمین، مباحث فنی و کیفی و مباحث اقتصادی وجود دارد.شرکت صنایع ایده‌آل خودرو کوشاآفرین به عنوان یک شرکت سازنده قطعات خودرو در چهارراه ایران خودرو در شهرک دانش واقع شده است. امروزه در صنعت‌ خودرو تغییرات و تحول بسیار سریع‌ و متنوع می‌ باشد و برای‌ همگام شدن و حضور در این‌ صنعت‌ و برآورده کردن نیازهای‌ مشتریان نیاز به‌ داشتن‌ یک‌ مدیریت‌ برنامه‌‌ریزی‌ استراتژیک‌ است‌. باتوجه‌ به‌ اینکه‌ شرکت صنایع ایده‌آل خودرو کوشاآفرین یکی‌ از قطعه‌‌سازان شرکت‌های‌ خودروساز در ایران است لذا برنامه‌‌ریزی‌ استراتژیک می‌تواند نقش‌ مهمی‌ در موفقیت‌ این‌ شرکت‌ ایفا نماید. باتوجه‌ به‌ شرایط‌ اقتصادی‌ و عوامل‌ محیط‌ خارجی‌ سازمان‌ها و به‌خصوص شرکتهای‌ قطعه‌ ساز نیاز به‌ برنامه‌‌ریزی‌ استراتژیک‌ و استفاده از روش‌های‌ نوین‌ غیرقابل‌ اجتناب می‌‌باشد. لذا طی‌ این‌ تحقیق‌ سعی‌ گردیده است‌ علاوه بر توجه به آسیب‎شناسی تأمین قطعات داخلی در صنعت خودرو با استفاده از ماتریس‌ عوامل‌ خارجی‌ و داخلی‌،SWOT برای‌ این‌ شرکت‌ برنامه‌‌ریزی‌ استراتژیک‌ تدوین‌ و در انتها با استفاده از ماتریس‌QSPM بهترین‌ استراژی‌‌ انتخاب شود تا مورد توجه‌ دقیق‌ مدیریت‌ شرکت‌ مذکور قرار گیرد، که باتوجه به نتایج به دست آمده بهترین‌ استراتژی‌ تولید با امکان تغییر نوع تولید و محصول توجه‌ به‌ سیستم‌ تولید انعطاف‌پذیر   می‌باشد.