اعتبار سنجی نتایج حاصل از روش سیستم های کنترل فازی در بهینه سازی رفتار دینامیکی میراگرهای ویسکوالاستیک - اسکافی, محمدرضا; افشار کاظمی, محمدعلی; نکوفر, کوروس (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
استفاده از ضربه گیرها در صنایع مختلف به منظور کاهش لرزش و نوسانات تجهیزات و پیشگیری از استهلاک زودرس و افزایش عمر مفید قطعات، دارای اهمیت ویژه ای می باشد. در این تحقیق علاوه بر طراحی و ساخت ضربه گیر هیدرولیک و بررسی مشخصات و پارامترهای فیزیکی قطعات تشکیل دهنده و به بررسی تاثیر سیال عامل مورد استفاده در ضربه گیر پرداخته شده است. در ضربه گیرهای رایج مورد استفاده در صنعت از روغن هیدرولیک با ویسکوزیته ثابت(سیال نیوتنی) استفاده می شود و در این شرایط با توجه به ثابت بودن میزان لزجت سیال، شتاب توقف جسم برخورد کننده به ضربه گیر ابتدا زیاد بوده و با گذشت زمان شتاب توقف کم می شود و این موضوع باعث ایجاد شوک حرکتی و ضربه اولیه به جسم برخورد کننده می شود و ممکن است باعث بروز خسارت و یا صدمات جانی شود. لذا در این پژوهش با بکارگیری علم رئولوژی که طی سالیان اخیر به شدت مورد توجه پژوهشگران و دانشمندان قرار گرفته است به بررسی خواص رئولوژی سیال عامل مورد استفاده در ضربه گیر پرداخته شده است. در واقع با استفاده از سیال هایی که ویسکوزیته آنها ثابت نیست(غیرنیوتنی) و بدلایل مختلف مانند تغییر تنش برشی ویسکوزیته آنها تغییر می کند، به هوشمند سازی عمکرد ضربه گیر پرداخته شده است. استفاده از این سیالات به گونه است که در زمان برخورد جسم به ضربه گیر، با توجه بر ضربه اولیه و ایجاد نرخ برش بالا، ویسکوزیته یا همان لزجت سیال کاهش یافته و باعث می شود جسم شتاب توقف کمتری را تجربه کند و در ادامه با کاهش نرخ برشی و به تبع آن افزایش لزجت سیال، شتاب توقف افزایش یافته تا در نهایت جسم متوقف شود. لازم بذکر ساخت چنین ضربه گیرهایی در جهان مورد توجه قرار گرفته است و این پژوهش اولین تجربه استفاده صنعتی از این ضربه گیرها در جهان می تواند می باشد که نتایج آزمایشگاهی بهبود شرایط دمپینگ را تایید می نماید. این ضربه گیرها در صنایع مختلف از جمله خودرو سازی، صنایع هوایی، مقاوم سازی بناها در مقابل زلزله و همچنین صنعت آسانسور مورد استفاده می باشند.